Notarieel advies voor ondernemers
Maak afspraken als u gaat samenwerken
Samenwerken met een zakelijk partner is net zoiets als een huwelijk. Net als in een huwelijk is het raadzaam om een en ander goed vast te leggen. Mocht u besluiten om de samenwerking te beëindigen, kan de ontvlechting tot conflicten leiden. Vooraf goede exit-afspraken maken kan dat voorkomen, bijvoorbeeld in de vorm van een drag along- en/of tag along-regeling. En wat als een van de partners arbeidsongeschikt wordt of met pensioen wil? Of als een van de partners overlijdt? En zo is er nog veel meer te bedenken.
Werkt u samen in de IB-sfeer dan maakt u deze afspraken in een vof-contract. In de Vpb-sfeer doet u dat globaal in de statuten van de werk-B.V. en meer specifiek in aandeelhoudersovereenkomsten. Denk dus aan een goed vof-contract en aan goede aandeelhoudersovereenkomsten.
Voorkom uitglijders
De belangrijkste risico’s voor een ondernemer zijn: faillissement, echtscheiding en overlijden. Reden om zakelijk en privé goed op elkaar af te stemmen. Zo kunnen één of meer B.V.’s dienen als schild om uw privévermogen te beschermen tegen zakelijk schuldeisers. Daarnaast kunt u met goede huwelijksvoorwaarden voorkomen dat uw schuldeisers beslag leggen op het inkomen of het vermogen van uw partner. Met huwelijksvoorwaarden kunt u bovendien de continuïteit van uw onderneming borgen in geval van echtscheiding. Wat overlijden betreft, heeft u gedacht aan een goed ondernemerstestament? En wat als niet u maar uw zakenpartner overlijdt, die zijn of haar erfgenamen immers ook goed verzorgd wil achterlaten. U zult wellicht het aandeel van uw partner moeten overnemen van diens erfgenamen, maar kan de onderneming dit aan? Is een overlijdensrisico- verzekering een idee?
Van belang is dat het vof-contract of de statuten van een B.V., eventuele aandeelhoudersovereenkomsten, huwelijksvoorwaarden en testamenten goed op elkaar afgestemd zijn en blijven. Goed dus om regelmatig een en ander naast elkaar te leggen om uitglijders te voorkomen, een soort APK dus.
Twee zekerheden
Er zijn twee zekerheden in het leven: dat we dood gaan en dat we belasting betalen. Aldus Benjamin Franklin. Ook de ondernemer zal ooit overlijden. “Overlijdt” uw onderneming met u, wordt deze verkocht of voortgezet binnen de familie? Het is goed om tijdens leven hierover na te denken. Ook met het oog op de erfbelasting die na uw overlijden over uw onderneming betaald moet worden.
Jazeker, in beginsel zal er immers ook over de onderneming die tot uw nalatenschap behoort erfbelasting betaald moeten worden net als over uw woonhuis. Maar als de onderneming na uw overlijden wordt voortgezet door een opvolger, zijn er mogelijkheden om de erfbelasting drastisch te verminderen, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Laat u bij de planning tijdens leven hierover goed adviseren. En laat de aangifte erfbelasting na overlijden over aan een deskundige.